SuPOn järjestämistä pyöräilynohjaajakoulutuksista on viime aikoina valmistunut runsaasti uusia ohjaajia. Suomessa on nyt yhteensä 102 pyöräilynohjaajaa.

20180415_154044Viimeisen vuoden aikana pyöräilynohjaajakoulutuksista ovat valmistuneet Tiina Nieminen (Turenki / Naiset pyörittää), Hannu Malinen (Rajamäki / Nurmijärven Latu), Hannu Leskinen (Kuikka / JYPS), Jarkko Heikkilä (Jyväskylä / JYPS), Riitta Ollanketo (Valkeakoski), Pekka Tahkola (Oulu / Navico), Ari Häyrinen (Jyväskylä / JYPS), Arja Manninen (Paihola / Joensuun Latu), Merja Mustonen (Kontiolahti / Joensuun Latu), Paulus Palmqvist (Helsinki / Bicycle Couriers Helsinki), Samuel Halme (Jyskä / JYPS), Taimo Halme (Jyväskylä / JYPS), Pasi Nieminen (Huittinen / Huittisten Latu ja Polku), Harri Kekola (Seinäjoki / Rideep), Ari Mikkonen (Valkeakoski / Medilaser MTB), Mikko Kalliokoski (Riihimäki / Riihilatu), Aleksandr Rybakov (Sveitsi / HePo), Sami Tilli (Rantasalmi / Järvi-Saimaan palvelut), Ville Pirilä (Kalanti / Varsinais-Suomen Latu), Anne Eskelinen (Jyväskylä / JYPS), Teemu Auvinen (Jyväskylä / JYPS), Roope Rajamäki (Jyväskylä / JYPS), Mari Rantanen (Nokia), Antti Ollila (Norja) ja Otto Pyykkönen (Jyväskylä / JYPS).

Menestystä ja hyviä ohjaushetkiä kaikille valmistuneille!

Pyöräilynohjaajat tuovat laatua yritysten, yhdistysten ja kuntien pyöräilytoimintaan

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ja Suomen Pyöräilyunioni sekä sittemmin Suomen Pyöräilynohjaajat ovat järjestäneet pyöräilynohjaajakoulutuksia vuodesta 2014 alkaen. Koulutus on jykevä 50 tunnin oppikokonaisuus pyöräilystä ja sen ohjaamisesta. Koulutuksessa perehdytään mm. ryhmän hallitsemiseen monenlaisissa ympäristöissä, pyöräilyn alalajeihin, pyörien huoltamiseen, lenkkien ja retkien suunnitteluun sekä turvallisuuteen. Osallistujia koulutuksissa on ollut esimerkiksi yrityksistä, yhdistyksistä, kunnista, kouluista ja päiväkodeista.

Suomen sadas pyöräilynohjaaja Mari Rantanen haastattelussa

Haastattelimme Suomen sadatta pyöräilynohjaajaa, nokialaista Mari Rantasta. Mari on 47-vuotias kasvatustieteen maisteri, joka työskentelee Thelion-nimisessä yrityksessä työhyvinvoinnin asiantuntijana.

Mari, oletko aina pyöräillyt?

20180526_144135“Kyllä! Ala-asteaikana arkiliikkuminen sujui pyörällä. Teini-iässä aloin ajamaan parinkymmenen kilometrin lenkkejä, joilla piti aina yrittää parantaa edellisen kerran aikaa. Aikuisena pyöräily on jatkunut liikennemuotona ja satunnaisena lenkkeilynä, kunnes maantiepyörän hankinta sysäsi osallistumaan Pirkan Pyöräilyyn ja liittymään paikalliseen Triathlonteam 226 -seuraan. Pirkan Pyöräilyn Klassikko-matka on nyt tullut ajettua jo 9 kertaa!” 

Mikä sai sinut osallistumaan pyöräilynohjaajakoulutukseen ja miten koit koulutuksen?

“Alun perin näin koulutuksesta ilmoituksen syksyllä 2016 ja kiinnostuin siitä heti. Keväällä 2017 osallistumismahdollisuus sitten aukesi ja ilmoittauduin mukaan. Minua kiinnosti erityisesti monipuolinen sisältö ohjaamiseen liittyen sekä mahdollisuudet suunnitella ja toteuttaa itsenäisesti pyöräilylenkkejä ja -tapahtumia tämän jälkeen. Koulutukseen osallistuin omatoimisesti ja -kustanteisesti, en pyöräilyseuran tai organisaation edustajana, tunsin olevani oikein tervetullut mukaan. Kurssin sisältö vaikutti heti alusta alkaen mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Itselleni opettavaisinta antia olivat arkipyöräilyn liikenneturvallisuuteen ja pyörän tekniikkaan liittyneet osiot. Ryhmien kouluttaminen ja ohjaaminen olivat minulle tutumpaa aluetta aikaisemman työni kautta. Koulutuksessa pääsi jakamaan omia kokemuksia ja ajatuksia myös muille, sillä kurssin opetustapa on osallistujia osallistava ja keskusteleva. Koulutuksen erittäin innostava ja kannustava ilmapiiri vahvisti ja tuki haasteellistenkin asioiden oppimista!”

Miten aiot hyödyntää kurssilla opittuja asioita?

“Ideoita on pää pullollaan! Olen kiinnostunut etenkin nuorten ja aikuisten arkipyöräilyyn ja kaupunkipyöräilyyn kannustamisesta, pyöräilyturvallisuuden lisäämisestä sekä aloittelevien pyöräilijöiden tutustuttamisesta lajiin ja pyöräilykulttuuriin. Arki- ja hyötypyöräilystä saatavat terveydelliset hyödyt ovat merkittäviä! Omalta osaltani voisin viedä näitä eteenpäin omassa työssäni ja yhteistyössä esim. paikallisten urheiluseurojen kanssa sekä yhdistysten toiminnassa osallistuen. Myös kaupunkipyöräilykoulutusta voisin mahdollisesti järjestää Nokialla. Pitää katsoa, mitkä asiat lähtevät ensin etenemään ja panostan sitten niihin. Työssäni voin nyt yhdistää työhyvinvointivalmennuksiin ohjattua pyöräilyäkin ja vaikka toteuttaa osan valmennuksista luonnon helmassa.”

Oletko kiinnostunut jatkokoulutuksista pyöräilyyn liittyen?

“Miksi ei, aina on kiinnostavaa oppia uutta ja syventää osaamistaan! Pyöräilykouluttajana on mahdollisuus järjestää myös pyöräilykoulutuksia lisää omalla alueella, se voisi olla yksi tulevaisuuden asia.”20180526_133652